Introducere în cercetarea în inteligența artificială

Răzvan Florian, Centrul de Cercetări Cognitive și Neuronale (Coneural), Cluj-Napoca

 

Acest articol se adresează studenților care sunt interesați de cercetarea în inteligență artificială, dar care nu cunosc încă suficient de bine acest domeniu.

Metodele de cercetare în inteligența artificială se pot împărți, foarte grosier, în următoarele categorii:

  • Inteligența artificială clasică: cuprinde fie metode bazate pe manipularea de simboluri, care își propun realizarea de sisteme inteligente, fie diferite metode de învățare automată (machine learning) care au aplicații practice în diferite domenii, dar care nu își propun, în general, realizarea de sisteme cu o inteligență similară cu cea animală sau umană.
  • Inteligența artificială corporalizată (embodied), care își propune realizarea unor sisteme cu o inteligență similară cu cea a animalelor sau oamenilor, folosind metode de inspirație biologică (rețele neuronale).

În acest articol am descris pe scurt diferențele dintre aceste paradigme.

O persoană care este interesată de inteligența artificială are, în general, anumite idei proprii asupra modului în care poate fi realizat un sistem inteligent. Este foarte important însă ca aceste idei să fie comparate cu cunoștințele științifice existente, și să fie făcut pasul de la speculație la susținerea acestor idei cu argumente științifice și la o implementare practică a lor. Pentru aceasta, trebuie studiată literatura științifică din domeniu. Cel mai simplu început este citirea unor cărți introductive din domeniile de interes, pentru a dobândi bazele care permit apoi citirea de articole științifice. În general, descoperirile de ultimă oră dintr-un anumit domeniu sunt prezentate în articole științifice, și nu în cărți. Există și multe site-uri care prezintă speculații legate de inteligența artificială, dar care nu au baze științifice.

O sursă foarte bună de cărți din domeniul inteligenței computaționale și științelor cognitive este Cognet. Pe acest site se poate face un abonament de 5 zile, care costă doar 15 dolari, și prin care se pot descărca acele cărți care vă interesează. O altă sursă de cărți științifice este Aleria, unde sunt listate cărți care pot fi descărcate (ilegal) cu programul Emule; sau "Biblioteca Colhozului", la care puteți găsi parola prin descifrarea ghicitorii în rusă care apare la accesarea site-ului, ceea ce se poate face relativ ușor prin traducerea automată și căutări cu Google.

O listă de cărți introductive care vă pot pregăti pentru direcțiile de cercetare ale Laboratorului de Neurobotică de la Coneural sunt:

Multe articole științifice pot fi descărcate și ele gratuit de pe arhive publice sau de pe site-urile autorilor. Pentru a găsi articole din domeniile care vă interesează, sursele cele mai bune sunt Google Scholar și Citeseer. Cele mai importante arhive publice de articole din acest domeniu sunt Cogprints și Arxiv (secțiunile Computer Science, Quantitative Biology). O sursă bună de articole introductive care pot fi citite gratuit este revista Behavioral and Brain Sciences.

Persoanele din Cluj interesate de inteligența artificială se pot înscrie pe grupul de discuții AI Cluj. Mai există și un forum românesc dedicat inteligenței artificiale.

Dacă doriți să publicați un prim articol cu descoperirile dvs., e bine să citiți aceste 10 reguli pentru a publica un articol științific.

Succes!

Direcționați 2% din impozitul dvs. pe venit pentru sprijinirea cercetării în inteligența artificială!